Будь умным!


У вас вопросы?
У нас ответы:) SamZan.ru

Сибирский федеральный университет Торговоэкономический институт Отделение среднего профессиона

Работа добавлена на сайт samzan.ru: 2016-03-13


Министерство образования и науки РФ

Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего профессионального образования

«Сибирский федеральный университет»

Торгово-экономический институт

Отделение среднего профессионального образования

Практическая грамматика

английского языка

Сборник тестов

для самостоятельной работы

студентов всех специальностей

всех форм обучения

Красноярск 2012


Практическая грамматика английского языка: сборник тестов /  ФГАОУ ВПО СФУ Торгово-экономический институт; сост. Н.А. Александренко, А.А. Шеметова, Кузьмина Л.И.  – Красноярск, 2012. – 44 с.

  

Сборник тестов предназначен для самостоятельной работы студентов всех специальностей всех форм обучения по дисциплине «Английский язык», входящей в федеральный компонент цикла общих гуманитарных и социально-экономических дисциплин (ОГСЭД). Включенные в сборник тестовые задания позволяют студентам осуществить самоконтроль  приобретенных в процессе изучения дисциплины знаний, систематизировать и структурировать полученные знания. Кроме того, тестовые задания могут использоваться для промежуточного контроля знаний студентов, при подготовке к зачету, а также для выявления остаточных знаний по дисциплине в соответствии с требованиями Государственного общеобразовательного стандарта среднего профессионального образования к уровню подготовки специалиста и учебной программой дисциплины.

Сборник тестов охватывает все дидактические единицы дисциплины «Английский язык» по грамматике, тестовые задания предполагают только один вариант правильного ответа.

ФГАОУ ВПО СФУ

Торгово-экономический институт, 2012

Содержание

Стр.

1.

Имя существительное (The Noun)……………………………..

4

2.

Прилагательное (The Adjective)……………………………….

6

3.

Личные и притяжательные местоимения (Personal and Possessive pronouns)…………………………………………….

7

4.

Видо-временные формы глагола (Tenses and aspects of the verb)…………………………………………………………......

9

5.

Модальные глаголы (The Modal Verbs)……………………….

11

6.

Страдательный залог (The Passive voice)……………………..

16

7.

Артикль (The Article)…………………………………………...

17

8.

Предлоги (Prepositions)………………………………………...

20

9.

Местоимения (the pronouns) many/much, few/little, a few/a little………………………………………………………………

22

10.

Неопределённые местоимения (Indefinite pronouns)…………

24

11.

Будущее время в придаточных предложениях условия и времени (Future tense in subordinate clauses of time and condition)…………………………………………………………

27

12.

Согласование времён (Sequence of Tenses)……………………

28

13.

Неличные формы глагола (Non-finite Forms of the Verb)…….

30

14.

Фразовые глаголы (Phrasal verbs)……………………………...

32

15.

Безличные предложения (Impersonal sentences)………………

34

16.

Имя Числительное (The Numeral)……………………………...

35

17.

Коммуникативные типы предложений: утвердительные, вопросительные, отрицательные и повелительные. Порядок слов(Communicative types of sentences: affirmative, interrogative, negative and imperative. The Word Order)……….

36

18.

Сложносочинённые и сложноподчинённые предложения (The Compound and Complex Sentences)……………………….

37

19.

Предложения с союзами both…and, either or, neither nor: (Sentences with conjunctions both…and, either or, neither nor)...

38

Ключи к тестам………………………………………………….

40

Библиографический список…………………………………….

44

  1.  
    Имя
     существительное (The Noun)

  1.  There aren’t any … on the table.

a) knifes                     b) knife                    c) knives                d) knife’s

  1.  Do you want any ….?

a) tomato                   b) tomatos               c) tomatoes             d) tomato’s

  1.  My scissors ... not cutting properly.

a) is                            b) are                       c) am                      d) –

  1.  Physics … a very important subject.

a) are                          b) is                         c) -                          d) am

  1.  No news … a good news.

a) are                          b) be                            c) is                         d) am

  1.  The police … still looking for him.

a) are                           b) am                       c) are                      d) is

  1.  Economics … very difficult to understand.

a) are                           b) is                          c) -                          d) is

  1.  Gill and David have a daughter, Mary. Gill and David are … .

a) Mary’s parents’                                        b) the parents’ of Mary

c) Mary’s parents                                         d) her parent’s

  1.  I’ve lost my . Have you seen it?

a) children                  b) keys                     c) mobile phone      d) copy-books

  1.   This is ….. . They’ve just bought it.

a) friend’s apartment                                   b) the apartment of my friend

c) my friends’ apartment                            d) the apartment of my friends’

  1.  What’s ……? I want to send him a birthday card.

a) Mike address b) Mike’s address c) the addresses of Mike d) Mike’ address

  1.   I never eat … I really hate them.

a) fruit                b) potatoes             c) porridge                               d) sugar

13. Where are the eggs? - … in the fridge.

a) It’s                  b) They’re                   c) Their                     d) Them

14. I brought … from the baker’s.

a) a book             b) a cake                     c) an apple                d) a fish


15. My sister wants to have five … when she gets married.

a) childs              b) child                     c) children                   d) a child

16. We heard two … at the lunchtime concert.

a) music              b) musics                  c) music’s                   d) pieces of music

17. Anny bought …. yesterday.

a) beautiful shoe                           b) a beautiful shoe  

c) a pair of beautiful shoes           d) a pair of beautiful shoe

18. We grow lots of … in our garden.

a) different vegetable                    b) different vegetables

c) a different vegetable                  d) a different vegetable

19. … are wonderful animals. I think they’re very intelligent.

a) The elephants   b) The elephant       c) Elephants                d) An elephant

20. My mother wanted to be an … when she was younger.

a) university teacher   b) hotel receptionist  c) car driver        d) art historian

21. You look very hot. Would you like …?

a) one water               b) a water                c) a glass of water  d) some waters

22. I must buy … .

a) a new shoes    b) a new pair of shoe    c) a new pair of shoes    d) a new shoe

23. The … stole a picture by Rembrandt which costs thousands of dollars.

a) thiefes             b) thiefs                          c) thieves                      d) thiefs’

24. He was  reading … when I came in.

a) yesterdays’ newspaper                            b) yesterday’s newspaper

c) newspaper of  yesterday’s                       d) newspaper of yesterdays’

25. I’ve hurt my … and hands.

a) foots                b) feet                           c) foot’s                      d) feets

26. Today is … birthday.

a) her son            b) her son’s                   c) her sons                 d) her sons’

27. The … have eaten the cheese.

a) mouses            b) mouse                       c) mice                       d) mices

28. I need much … to buy a new car.

a) moneyes           b) moneys                   c) money’s                 d) money


2. Прилагательное (
The Adjective)

1. The grass there was much … than on the upper field.

a) long                      b) longer                     c) the longest         d) more long

2. That bike is … than that car.

a) cheap                    b) the cheaper            c) cheapest             d) cheaper

3. Excuse me. Where is … bus stop?

a) a near                    b) nearest                   c) nearer               d) the nearest

4. He is as … as my brother.

a) elder                      b) the oldest               c) older                 d) old

5. He is … than me.

a) elder                       b) old                         c) older                 d) the oldest

6. It is … building in the city.

a) old                          b) the oldest               c) elder                 d) older

7. My … sister is a student.

a) the oldest                b) older                       c) elder                 d) old

8. Polly is not so … as her brother.

a) a tall                        b) taller                       c) tall                    d) the tallest

9. She was … thin woman.

a) taller                       b) a tall                        c) tall                    d) the tallest

10. He was much … than I expected.

a) a tall                        b) taller                       c) the tallest          d) tall

11. The Amazon is a very … river.

a) as long as                b) long                        c) the longest         d) longer

12. The Thames is … the Neva.

a) as long as                b) longer                     c) long                   d) the longest

13. This coat is … than the one I tried on yesterday. I’ll buy it.

a) the nicest                b) as nice as                c) nicer                   d) nice

14. We had a really … day at the beach!

a) as nice as                b) the nicest                c) nicer                  d) nice


15. – What city did you like better: Rome or Venice?

- Both. Venice is … Rome. I think each of them is beautiful in its own way.

a) nice                b) the nicest                     c) as nice as              d) nicer

16. Norwich is … town in the Southeastern England.

a) as nice as              b) nice                         c) the nicest            d) nicer

17. The Indian Ocean is … than the Pacific. The Pacific is the largest Ocean in the world.

a) smaller                  b) the smallest            c) small                  d) as small as

18. Luxemburg is one of … countries in Europe.

a) small                     b) as small as              c) the smallest        d) smaller

19. He is a … man, only five feet tall.

a) smaller                  b) small                       c) as small as         d) the smallest

20. This village is … the one that we’ve just passed by.

a) as small as             b) smaller                   c) small                   d) the smallest

21. There was … queue outside the bank.

a) the longest             b) longer                     c) a long                  d) long

22. A wale is … than a dolphin.

a) longer                     b) the longest             c) long                     d) a long

23. It’s … tunnel in Europe.

a) long                       b) the longest               c) a long                 d) longer

24. My mother has …. blond hair.

а) a long                   b) the longest               c) longer                 d) long

3. Личные и притяжательные местоимения

(Personal and Possessive pronouns)

  1.  I love summer. It’s … favourite time of year.

a) of mine            b) my                         c) me                          d) mine

2. Are these your chocolates? - ….. .

a) I’m not.            b) They’re not mine.  c) It’s not me.            d) It’s not mine.

3. I didn’t go to John’s wedding because we didn’t know … then.

a) each other        b) us                           c) ourselves               d) them

4. Did Richard ask Sue to marry …?

a) her                   b) his                          c) him                        d) hers

5. Don’t touch those chocolates! They’re … .

a) me                   b) my                          c) mine                    d) of mine

6. My grandparents live in Australia, so I have never seen … .

a) each other       b) themselves              c) them                    d) one another

7. Jenny, we saw … on TV last night. You were standing outside a shop.

a) you                  b) one another             c) each other           d) yourself

8. Don’t worry. It’s not your mistake, it’s … .

a) us                    b) our                           c) ourselves             d) ours

9. –Is that woman … mother? –No, she isn’t.

a) him                 b) his                            c) he                        d) himself

10. I often spend time … . I enjoy it.

a) with me          b) myself                     c) by myself              d) with mine

11. Anna isn’t wearing … gloves because she’s lost them.

a) them               b) her                           c) his                         d) our

12. Have you seen John? There’s a phone call for … .

a) he                    b) his                          c) him                          d) me

13. My cousins came to stay with … last weekend.

a) our                   b) us                           c) ours                        d) we

14. My grandparents have lived in the same house all … life.

a) theirs               b) them                       c) their                        d) the

15. Alice and Steve said it’s OK. You can borrow … car this weekend.

a) its                    b) theirs                      c) their                       d) there

16. We have two children. … daughter Sally is six and Harry is four.

a) Her                  b) Their                     c) His                          d) Our

17. How long have … parents been learning Italian?

a) you                  b) yours                     c) your                        d) yourselves

18. Is Liza a good friend of ….?

a) your                 b) yours                    c) you                         d) yourself

19. I’ve lost my English notes. Where did I put …?

a) them                 b) their                     c) they                       d) theirs

20. … pen is this?

a) Who                 b) Whose                 c) Who’s                 d) Whom

21. … want to see my friend.

a) my                   b) me                        c) mine                   d) I

22. Do you want …. to help you?

a) my                   b) mine                     c) I                         d) me

23. … friends are in America.

a) I                        b) me                        c) my                  d) mine

24. – Whose book is it? – It’s … .

a) my                     b) me                        c) mine               d) I

25. Where are my glasses? I need … to read the paper.

a) those                  b) it                           c) these               d) them

26. I didn’t have an umbrella, so Helen gave me … .

a) she                      b) hers                       c) her                 d) herself

27. His name is Sam. … is very clever.

a) Him                     b) She                       c) He                  d) His

28. She lives with … parents.

a) she                       b) him                       c) her                 d) hers

29. They are looking at … .

a) he                         b) him                       c) his                  d) himself

30. Don’t take these things. They are … .

a) me                       b) my                         c) mine                d) mines

31. He cut … with a knife.

a) hers                      b) himself                 c) herself              d) his

4. Видо-временные формы глагола (Tenses and aspects of the verb)

1. The film finishes at midnight, so we … late home tonight.

a) are being               b) are                        c) shall be            d) am

2. Nowadays, most people in Britain usually … a holiday at Christmas time.

a) has                         b) had                       c) have                 d) used to have

3. I don’t think … these boots. They’re too expensive.

a) shall I buy              b) I’m buying           c) I’ll buy            d) I bought

4. – That new CD by Travis is brilliant. – I know, …. .

a) I buy it soon          b) I’m going to buy it. c) I’m buying it. d) I buys it.

5. Jane’s no good at mathematics, so I … her to help me.

a) am asking              b) am not going to ask c) will ask           d) ask

6. Be careful! This is my new camera! …!

a) Don’t hold it          b) Don’t break it         c) Don’t do it       d) Did it.

7. Do you think … this winter?

a) it is snowing          b) it snows                  c) it snowed          d) it will snow

8. The train … at 7.30, so please don’t be late.

a) shall leave             b) leaves                      c) leave                 d) left

9. What … you going to do after the exams?

a) is                            b) am                          c) are                     d) was

10. Unfortunately, there …. a direct flight from Dublin to San Francisco.

a) isn’t                       b) weren’t                   c) is                       d) aren’t

11. … six trains every hour to London.

a) There is                b) there are                   c) it is                    d) there isn’t

12. There … many restaurants here five years ago. Now there are seven.

a) wasn’t                  b) haven’t been            c) weren’t              d) aren’t

13. John was angry last night, …. impossible to talk to him.

a) was                     b) it was                        c) there is               d) it were

14. This coffee is very sweet. …. a lot of sugar in it.

a) Is                        b) There are                  c) There’s               d) There was.

15. My mother told me she … school at the age of fourteen..

a) has left               b) was leaving               c) had left              d) left

16. James didn’t … that he was going on holiday.

a) say                      b) tell                            c) told                    d) said

17. Daniela said that she … hungry.

a) is                         b) was                           c) were                  d) has been

18. Who told you I … getting married?

a) am                       b) is                             c) are                     d) was

19. She looked out of the window and … nothing.

a) says                     b) told                          c) tells                  d) said

20. What was Gill … when I came in?

a) to talk about        b) talking about           c) talk about          d) talks about

21. Ann … coffee very often.

a) don’t drink           b) not drink                 c) is not drinking    d) doesn’t drink

22. Hi! What … you … here?

a) do … do                b) is … doing            c) are … doing        d) does … do

23. They … next week.

a) returned                 b) will return              c) has returned        d) return

24. I … the guitar.

a) isn’t play              b) aren’t play              c) doesn’t play        d) don’t play

25. Mozart … more than 600 pieces of music.

a) writes                  b) write                       c) wrote                  d) was writing

26. My country … rich.

a) are                      b) is                              c) be                       d) am

  1.   In 1969 the first Americans … on the moon.

a) walks                 b) walk                         c) are walking        d) walked

28. When I arrived, he … talking over the phone.

a) is                       b) am                            c) will be               d) was

29. When it began to rain, I … under a tree.

a) stand                b) stands                       c) stood                d) had stood

30. When I was in Chicago, I … the museums.

a) to visit             b) visits                        c) visited              d) had visited

  1.  Модальные глаголы (The Modal Verbs)
  2.  My Spanish test was really difficult. I … answer any of the questions.

a) don’t                 b) can                         c) can’t                 d) couldn’t

2. If you want to be a good footballer, you … train every day.

a) had to               b) don’t need to         c) must                  d) might

3. Do you think … Amy some flowers? She has been very kind to me.

a) should I give     b) I shall give            c) I should give    d) I shouldn’t give

4. I don’t want to know the end of the story. You … tell me!

a) don’t need to      b) have to                  c) hadn’t to          d) mustn’t

5. We … cook tonight. We’re going out to a restaurant.

a) mustn’t                b) don’t have to        c) hadn’t have to  d) might not

6. People say you … drink at least two litres of water a day to be healthy.

a) should                 b) has to                     c) had to               d) can

7. Karen told Martin she … go swimming.

a) wasn’t                 b) hadn’t                     c) can’t                 d) couldn’t

8. You … touch those wires. It is dangerous.

a) must                    b) mustn’t                   c) can                   d) may

9. When I was young, I … dance well.

a) mustn’t               b) can’t                        c) may not            d) couldn’t

10. He is ill. He … go to the hospital.

a) needn’t                b) could                      c) has to                 d) have to

11. When she was a schoolgirl, she … run faster than anyone else in class.

a) can                      b) could                      c) may                     d) had

12. She … play the piano 5 years ago.

a) mustn’t               b) may not                  c) couldn’t                d) can’t

13. Look at that sign! You … not smoke here.

a) can                      b) might                     c) must                      d) need

14. I … not open the door. I’ve broken my key.

a) must                   b) can                         c) need                      d) should

15. I … read when I was four years old.

a) can                      b) must                      c) could                    d) may

16. She … play the piano very well.

a) could                   b) can                        c) may                     d) might

17. I think I’ll … help you tomorrow.

a) can                       b) could                   c) be able to             d) may

18. He said that I … use his pen.

a) may                      b) can                     c) could                   d) might

19. He … to leave the classroom.

a) can                       b) was allowed       c) could                   d) may

20. My husband … work late yesterday.

a) had to                    b) could                  c) may                     d) might

21. Nick, you … be at home in time!

a) may                        b) might                c) must                     d) can

22. You … come so early every day.

a) might                       b) ought to           c) needn’t                 d) can

23. Kate, you  … stay in bed, if you are ill.

a) might                        b) should             c) must                    d) need

24. He  … help his parents.

a) ought to                    b) need                 c) may                     d) might

25. Your English is very poor. You … have read more English books.

a) can                            b) could                c) should                 d) ought to

26. She … arrive today.

a) am to                         b) are to                c) was to                 d) is to

27. The manager said I … report to him regularly.

a) am to                          b) is to                  c) were to               d) was to

28. I … be at the University at ten today.

a) am to                           b) was to              c) were to               d) is to

29. My friends … meet at the supermarket the day before yesterday.

a) was to                          b) is to                  c) am to                  d) were to

30. … she speak Spanish fluently?

a) may                              b) could                c) can                     d) might

31. You … take their car tomorrow, as yours was repaired yesterday.

a) need                             b) needn’t             c) shouldn’t            d) may

32. … I use your computer, please?

a) can                              b) might                 c) may                    d) could

33. You … take this calculator, I don’t need it.

a) may                            b) must                  c) could                    d) might

34. Something was wrong with the car: he … not start it.

a) may                            b) might                 c) can                        d) could

35. She asked me if she … use my mobile phone.

a) might                          b) may                   c) can                         d) could

36. … you tell me the nearest way to the city museum?

a) may                            b) might                 c) should                     d) could

37. Bob reads everything on the subject he … find in the rich university library.

a) could                          b) can                     c) may                         d) might

38. … you open the window, please?

a) may                             b) might                c) could                        d) should

39. You … not talk during  this exam.

a) can                              b) might                 c) may                          d) could

40. Children … not drink alcohol.

a) must                             b) could                 c) may                         d) can

41. … I leave the classroom for a while?

a) may                              b) might                 c) can                          d) should

42. You … not  take my words seriously.

a) may                               b) might                c) need                        d) can

43. My mother says that I … not go to the bakery today, as we have got enough bread at home.

a) must                              b) need                  c) may                        d) can

44. You’ll … come here again next week.

a) may                               b) can                    c) have to                   d) might

45. We … not  take our food to the institute. We go to the canteen.

a) need                              b) may                   c) might                     d) could

46. You … not speak to the driver when the bus is moving. It’s dangerous.

a) can                                b) could                 c) might                    d) must

47. Help yourself to anything you want. You don’t … ask.

a) must                              b) have to              c) may                       d) might

48. In boxing , you … not hit your opponent below the belt.

a) need                             b) must                  c) should                 d) can

49. My boss has told me and I … do it, though I don’t feel like doing it.

a) need                             b) could                 c) can                       d) have to

50. You … remember to brush your teeth.

a) can                               b) could                  c) must                     d) may

51. John! You … not say rude words like that!

a) must                             b) need                    c) might                   d) can

52. She … send a telegram, because it’s  too late to send a letter.

a) have to                         b) has to                   c) could                   d) might

53. They  decided that she … send them a telegram every tenth day.

a) has to                            b) was to                     c) were to                   d) have to

54. The meeting … begin at 5 o’clock. Don’t be late!

a) is to                               b) are to                   c) have to                  d) am to

55. If you want to loose weight, you … eat pasta, potatoes, white bread or white rice.

a) may not                         b) shouldn’t              c) needn’t                d) cannot

56. Stupid boy! You … play with matches.

a) couldn’t                        b) might not              c) needn’t                 d) mustn’t

57. The weather forecast says this weekend will be fine. We … go on a picnic.

a) can                                b) could                    c) should                  d) have to

58. You … take life so seriously. Relax a bit.

a) may not                         b) shouldn’t              c) mustn’t                d) cannot

59. You … come if you don’t feel like it.

a) shouldn’t                        b) are not to             c) is not to                d) am not to

60. When will you … to come tomorrow?

a) can                                  b) be able to            c) could                    d) might

61. You … fight in class!

a) can’t                                b) couldn’t              c) mustn’t                 d) needn’t

62. You … keep your room tidy.

a) must                                b) may                     c) might                    d) shouldn’t


6. Страдательный залог (
The Passive voice)

1. We …to read English books in the original.

a) was advised             b) advises                c) were advised      d) has advised

2. Sport … much attention to in our schools and colleges.. Physical training is a compulsory subject.

a) pays                         b) is paid                 c) were paid           d) paid

3. When it is cold outside, Physical training lessons … indoors.

a) is held                     b) was held             c) are held              d) will be held

4. Winter Olympic Games … in Turin (Italy) in 2006.

a) was held                b) are held                c) were held           d) is held

5. Meetings … last week.

a) was held                b) is held                  c) were held           d) are held

6. This work must … at once.

a) will be done           b) be done               c) are done             d) were done

7. Last week they … to take part in our concerts.

a) was asked             b) were asked           c) are asked            d) is asked

8. The letter …. yesterday.

a) are sent                b) was sent                c) have been sent   d) will be send

9. The letters … posted tomorrow.

a) are                       b) will be                   c) would be            d) is

10. That job … by John the day before yesterday.

a) is done                 b) were done            c) was done            d) will be done

11. Meat should … with a knife.

a) will cut                b) would cut             c) be cut                  d) to cut

12. Look! A new house …. in our street.

a) builds                   b) is being built       c) was built             d) were built

13. The text … from 5 to 12 o’clock yesterday.

a) is translated     b) was translated     c) was being translated      d) were translated

14. The home task … before 3 o’clock in the afternoon.

a) is done             b) were done          c) has been done                d) have been done

15. The translation … before the telephone rang.

a) is done             b) were done         c) had been done                d) will be done.

7. Артикль (The Article)

1. The oldest living tree in the world grows in … California.

a) an                      b) a                        c) the                                d) –

2. I’d like to have … hamburger for breakfast.

a) the                      b) a                        c) an                                d) –

3. Can you play … piano?

a) the                       b) a                        c) -                                 d) an

4. Will you play … chess with me?

a) -                           b) the                     c) a                                d) an

5. Pushkin is … outstanding Russian poet.

a) -                            b) the                     c) a                               d) an

6. James Bond is  … last person I want to see.

a) an                          b) -                         c) the                           d) a

7. My favourite subject at school was … History.

a) -                             b) a                         c) an                           d) the

8. Jack is going to take … his fishing-rod.

a) a                            b) an                        c) -                             d) the

9. Could you phone later, please? Jane’s having … shower.

a) a                            b) an                         c) the                         d) –

10. Yesterday we went to … bed at 11 p.m.

a) an                          b) the                         c) a                            d) –

11. What … pity they haven’t come!

a) a) -                        b) a                             c) the                         d) an

12. I can’t find … letter which I received this morning.

a) an                          b) -                             c) the                         d) a

13. By … way, have you heard anything from Tim lately?

a) a                            b) the                         c) an                           d) –

14. The president is going to open … new hospital in the capital next month.

a) a                             b) an                          c) -                             d) the

15. They usually go … shopping on Mondays.

a) a                            b) an                          c) the                          d) –

16. Could you tell me … time, please?

a) the                         b) a                           c) an                             d) –

17. It’s … high time you stopped being so lazy.

a) the                          b) -                           c) an                             d) a

18. Half … dozen eggs, please!

a) a                            b) an                         c) the                            d) –

19. What … lovely song!

a) the                         b) an                          c) -                               d) a

20. The earth goes round … sun.

a) a                             b) the                        c) an                            d) –

21. To tell … truth, I didn’t expect to see him.

a) -                              b) a                          c) the                            d) an

22. I live in … Tverskaya Street.

a) an                           b) –                          c) a                               d) the

23. … United Kingdom includes Great Britain and Northern Ireland.

a) –                            b) an                         c) the                            d) a

24. St. Bernard dogs are named after a monastery high in … Alps.

a) the                         b) –                           c) an                             d) a

25. The USA is … fourth largest country in the world after Russia, Canada and the Republic of China.

a) an                          b) a                             c) –                              d) the

26. … English Channel is between Great Britain and France.

a) –                           b) the                          c) a                             d) an

27. … Houses of Parliament has over 1.000 rooms and 2 miles of corridors.

a) the                        b) an                            c) –                            d) a

28. Everest is … highest mountain in the world.

a) a                           b) –                              c) the                         d) an

29. Where’s … John’s raincoat?

a) the                        b) –                               c) a                           d) an

30. … Pacific is the largest ocean on our planet.

a) a                          b) an                              c) the                         d) –

31. Have you ever been to … Bolshoi Theatre?

a) the                       b) –                                c) a                            d) an

32. Show me … Canary Islands on this map, please.

a) –                          b) the                             c) an                          d) a

33. …Volga flows into the Caspian Sea.

a) a                           b) an                             c) the                          d) –

34. … Urals are old and not very high.

a) the                         b) –                             c) an                            d) a

35. I’ve made up my mind to go to … Black Sea next summer.

a) –                            b) the                          c) a                              d) an

36. The mountains aren’t high in Scotland. … Ben Nevis is the highest peak.

a) –                            b) the                          c) a                               d) an

37. British people like tea with … .

a) a milk                    b) the milk                   c) milk                        d) milks

38. I don’t need …, thank you.

a) chair                      b) no chair                    c) chair’s                    d) a chair

39. Elizabeth never has … . She has a cup of coffee later in the morning.

a) the breakfast         b) an breakfast               c) breakfast              d) a breakfast

40. It was a beautiful day and … shone brightly.

a) a sun                      b) the sun                      c) sun                       d) suns

41. Do you know … of this flower?

a) a name                   b) names                       c) name                     d) the name

42. Last weekend we stayed in … by the sea.

a) an hotel                  b) the hotel                   c) a hotel                   d) hotel

43. I was born in …, but moved to the city when I was twelve.

a) a country                b) country                     c) countries               d) the country

44. Don’t worry. I’ll be … to meet you.

a) at airport                b) at an airport              c) at the airport         d) to airport

45. Philip would like to be able to speak … . It would be useful for his work.

a) a Spanish             b) an Spanish                   c) Spanish              d) the Spanish

46. Did you see … when you were in South Africa?

a) giraffe’s               b) giraffe                           c) an giraffe           d) a giraffe

47. Jukiko went to ... to study economics.

a) an European university                                         b) European university

c) a European university                                          d) European the university

48. Go down Broad Street. There’s a post office on … .

a) right                     b) a right                            c) the right            d)  an right

49. Westminster Abbey is … very old church.

a) a                           b) an                                  c) the                     d) –

8. Предлоги (Prepositions)

1. The Pyramids were built … people who lived a long time ago.

a) with                      b) of                                  c) after                   d) by

2. We arrived … Bangkok much later than we expected.

a) to                         b) in                                   c) at                       d) on

3. David was born … the 2d of January, 1996.

a) at                         b) in                                   c) on                      d) to

4. My Spanish friend came to stay … last summer.

a) at us                    b) with us                           c) with we            d) with ours

5. Shanghai is … of China.

a) in east                 b) the east                           c) at east              d) in the east

6. We used to live … .

a) at Derby Street   b) in the Derby Street       c) in Derby Street   d) in Street Derby

7. I love going … at the end of a long, hard day.

a) home                   b) at home                       c) to home               d) to the home

8. The ship makes regular voyages … Odessa and Batumi.

a) in                          b) among                      c) over                      d) between

9. They are … Italy now.

a) at                          b) under                        c) on                        d) in

10. Our dog likes swimming … the river.

a) under                   b) at                              c) on                      d) in

11. Alice has been working hard … she left school.

a) until                     b) for                            c) since                  d) if

12. I’ve invited some friends for dinner tonight, so I’ve been cooking … a long time.

a) until                     b) since                         c) for                    d) on

13. Look … this picture! How do you like it?

a) on                        b) in                              c) at                      d) –

14. Annie, what’s that on your face? Look … the mirror and you’ll see.

a) at                         b) in                               c) to                    d) on

15. Don’t worry. Sam will be here … a few minutes.

a) -                          b) in                               c) on                   d) at

16. See you … a few weeks! Bye!

a) on                       b) at                                c) in                    d) between

17. He has a computer … his desk.

a) at                        b) above                         c) in front of       d) on

18. He usually meets his friends … the evening.

a) on                        b) in                              c) at                      d) by

19. A riverbank is a fine place for a picnic, especially … a sunny day.

a) on                        b) after                          c) -                        d) before

20. My brother gave money … me.

a) at                         b) in                               c) to                      d) on

21. My aunt lives … the ground floor in a fourteen-storied block of flats.

a) on                       b) in                                c) to                       d) at

22. The banks close … seven o’clock in the evening.

a) in                        b) on                               c) at                        d) to

23. He became famous only … his death.

a) over                    b) after                            c) on                       d) above

24. … last summer we spent our holiday in France.

a) at                        b) on                               c) in                         d) –

25. Mrs. Jackson lived in England … three years.

a) on                      b) -                                   c) for                       d) in

26. Chris has gone, but he’ll return … an hour.

a) at                       b) in                                  c) on                        d) over

27. We’ll wait for you … the station.

a) on                      b) at                                  c) in                         d) after

28. Pour some water … the kettle, please.

a) on                      b) over                              c) into                      d) at

29. Turn left … the first traffic lights.

a) at                       b) on                                 c) in                          d) into

30. Give … him that calculator, please.

a) to                      b) -                                     c) for                        d) on

9. Местоимения (the pronouns) many/much, few/little, a few/a little

1. How … cheese do you need?

a) many                 b) much                              c) any                     d) a lot of

2. How … olives do you need for the salad?

a) any                    b) much                               c) little                  d) many

3. – Do you want any sugar in your coffee?

– Only … . I’m trying to loose weight.

a) a few                  b) much                              c) a little                d) many

4. – How many sandwiches shall I make for the picnic?

– Just … .

a) a little                  b) much                             c) a few                 d) many

5. Do you want … flowers today, Mr. Brown?

a) any                      b) none                               c) a few                 d) many

6. We must finish this project as soon as possible; we have … time left.

a) much                   b) few                                c) many                 d) little

7. It was a surprise that he had won the match. … people expected him to win.

a) few                      b) much                             c) little                   d) many

8. The museum was very crowded. There were too … people.

a) little                     b) many                             c) few                     d) much

9. How … coffee do you drink every day?

a) many                    b) little                               c) much                    d) few

10. There is … sour cream. We need some more.

a) few                       b) many                              c) much                     d) little

11. Very … Italians speak Japanese.

a) many                     b) much                             c) few                        d) little

12. How … flowers are there in your garden?

a) much                     b) many                             c) little                       d) few

13. There is … salt in the soup. I can’t eat it.

a) few                         b) little                             c) much                       d) many

14. There were very … people in the theatre. There were a lot of vacant seats in the stalls.

a) many                       b) few                             c) much                      d) little

15. How … sisters has he got?

a) much                       b) few                            c) many                      d) many

16. Jack doesn’t like … salt in his food.

a) many                       b) much                         c) little                       d) few

17. There was too … sun in the forest and the tree died.

a) many                       b) much                         c) little                      d) few

18. Do you know … people living in your house?

a) much                       b) few                           c) little                      d) many

19. There was so … work to do that I didn’t go to the hockey match.

a) many                       b) much                        c) little                      d) few

20. Ann is very busy these days. She has ….free time.

a) many                        b) much                      c) little                       d) few

21. She isn’t very popular. She has … friends.

a) little                          b) few                       c) many                       d) much

22. How … examples can you give me?

a) much                         b) many                   c) little                         d) few

23. There is very … salt in the soup. Put some more.

a) much                          b) few                     c) little                         d) many

24. I am sorry to say I’ve read very … books by Walter Scott.

a) little                            b) many                  c) much                       d) few

25. Did you take … photographs when you were on holiday?

a) many                           b) few                     c) much                       d) little

26. Do you put … sugar in your tea?

a) few                              b) much                  c) little                         d) many

27. The weather has been very dry recently. We’ve had … rain.

a) few                               b) much                  c) little                        d) many

28. I read very … books on British history.

a) much                            b) few                      c) little                       d) a little

29. How … articles are there in this magazine?

a) much                             b) few                     c) many                     d) little

30. How … milk do you put in your coffee?

a) little                              b) much                   c) many                     d) few

31. There was … traffic, so the journey didn’t take very long.

a) few                               b) little                     c) many                     d) much

32. It was so cold that … pupils came to school.

a) little                             b) few                       c) much                     d) many

33. How … students were there at the lecture?

a) much                           b) little                      c) many                     d) few

34. He didn’t spend … money in the market.

a) much                           b) many                   c) few                          d) little

10. Неопределённые местоимения (Indefinite pronouns)

1. Is there … in the beauty parlour now?

a) nobody                  b) somebody                c) anybody                     d) everybody

2. Isn’t there …to help you?

a) nobody                  b) somebody               c) everybody                  d) anybody

3. There are lots of things that … else can do.

a) everybody              b) something               c) nobody                      d) anybody

4. If you need ..., press the button.

a) anything                 b) something                c) nothing                      d) everything

5. He can apply again ... time he wants.

a) some                        b) every                       c) any                             d) no

6…. can be easier.

a) nothing                    b) everything               c) something                  d) anything

7. Hello,… !

a) anybody                  b) everybody                c) nobody                       d) somebody

8. You have… to worry about.

a) anybody                  b) nothing                     c) everything                  d) anything

9. Have you … to declare?

a) nothing                    b) something                c) anything                    d) everything

10. They are calmly having their coffee in the kitchen. They have… to hurry.

a) anywhere                 b) somewhere               c) everywhere               d) nowhere

11. – What are you cooking for dinner tonight?

     – Oh, … delicious!

a) nothing                     b) something                 c) anything                  d) everything

12. Can I help you with … like chopping the onion or slicing the apples?

a) something                b) nothing                       c) anything                 d) everything

13. You can make … lamb chops or veal cutlets.

a) any                          b) some                             c) every                     d) no

14. Could I have … carrots, please?

a) some                        b) any                               c) no                          d) every

15. Don’t bump into ...!

a) everyone                    b) someone                     c) no one                   d) anyone

16. I am expecting … from one of these flights.

a) anyone                        b) someone                     c) something             d) nobody

17. You’ll find … who can give you the information.

a) no one                        b) anyone                         c) someone                d) everyone

18. We haven’t got … meat at all.

a) some                           b) no                                c) every                      d) any

19. Is there … beer or wine left?

a) any                              b) some                           c) no                           d) nothing

20. I hope we’ve got … money.

a) any                               b) some                          c) no                         d) nothing

21. Balcony seats are usually too far from the screen, we won’t see … .

a) nothing                        b) something                  c) anything              d) everything

22. Mary is going to buy … fresh fruit.

a) any                               b) no                               c) not                       d) some

23. Will you pass me … rye bread?

a) any                              b) no                                c) every                    d) some

24. Will you make … coffee?

a) some                           b) any                              c) no                         d) every

25. … else?

a) something                    b) everything                c) nothing                  d) anything

26. Have we got … we need for the salad?

a) anything                      b) something                 c) everything             d) nothing

27. If Lena wants to buy … special, she goes to a large department store.

a) anything                      b) any                            c) some                     d) something

28. But we can’t afford it. Think of … not quite so expensive.

a) something                   b) anything                   c) nothing                  d) everything

29. I’d like to return these books to you and take … else instead.

a) anything                     b) nothing                     c) something              d) everything

30. What are you afraid of? We are not terrorists and we are not smuggling … .

a) nothing                       b) something                c) everything              d) anything

31. I don’t want … to rake through my luggage.

a) nobody                       b) anybody                   c) somebody              d) no one

32. I noticed you always switch to another channel if they start advertising …. on T.V.

a) anything                    b) nothing                      c) something              d) any

33. – What else do we need? – ... cheese.

a) some                         b) any                              c) no                          d) a few

34. – I don’t like the film. – I don’t like it … .

a) neither                      b) either                           c) both                       d) other

35. This glass isn’t clean enough. Give me another … .

a) ones                          b) one                              c) some                       d) both

36. – Where are my glasses?       – They are … in this room.

a) anywhere                  b) nowhere                      c) somewhere             d) none

37. We have run out of vegetables. I am going to buy … for dinner.

a) some                        b) any                               c) none                       d) something

38. I don’t know … about it at all.

a) nothing                   b) something                     c) much                      d) anything

39. … of you got excellent marks, as you and Peter tried hard.

a) anybody                 b) both                               c) somebody               d) nobody

40. … the boss and his secretary went to the party.

a) one                         b) none                              c) both                         d) other

41… student has the chance to go abroad for work and travel.

a) some                      b) no one                           c) none                         d) each

42. I was looking for her … but I couldn’t find her.

a) somewhere             b) nowhere                        c) everywhere             d) anywhere

43. – Did you find any dresses you liked? – Yes, I did. But … of them were my size.

a) many                      b) much                              c) no                            d) none

44. – Would you like … tomato sauce on your spaghetti?

– Yes, please.

a) any                         b) some                               c) no                          d) a few

11. Будущее время в придаточных предложениях условия и времени

(Future tense in subordinate clauses of time and condition)

1. He will leave as soon as mother … .

a) come                       b) came                              c) will come            d) comes

2. We will go for a walk when the rain … .

a) stop                        b) stops                               c) will stop             d) stopped

3. She will wash his shirts if she … time.

a) will have               b) has had                            c) had                     d) has

4. If it … chilly, we’ll stay home.

a) was                       b) is                                      c) were                   d) will be

5. You’ll enjoy the film, if you … and see it.

a) will go                  b) goes                                c) go                       d) would go

6. When my brother … school, he … to college.

a) finishes … will go                                                     b) will finish … will go

c) will finish … go                                                        d) finish … would go

7. When I … somewhere to live I … you my address.

a) will find … will give                                                b) will find … give  

c) find … would give                                                   d) find … will give

8. Jane … at home until she … better.

a) would stay … feels                                                   b) will stay … will feel

c) stays …  will feel                                                     d) will stay … feels

9. We will not take raincoats, if the weather … sunny.

a) was                       b) were                             c) is                         d) are

10. If I … free tomorrow, I … to the concert.

a) am … would go   b) will be …go         c) will be … will go   d) am … will go

11. When I … him tomorrow, I will ask him.

a) saw                      b) have seen              c) see                            d) will see

12. If the temperature … you’ll have to put on your warm jacket.

a) will go down      b) goes down             c) went down               d) had gone down

12. Согласование времён (Sequence of Tenses)

1. Sally said she …. been to the cinema last month.

a) hasn’t                  b) haven’t                   c) hadn’t                    d) wasn’t

2. He said that he … a fortnight in the Caucasus the following year.

a) has spent             b) spent                      c) would spend        d) will spend

3. He said that he … a fortnight in the Caucasus the year before.

a) had spend            b) spent                     c) would spend        d) will spend

4. He says that he … a fortnight in the Caucasus next year.

a) spent                    b) will spend            c) had spent             d) would spend

5. He said that he … a fortnight in the Caucasus every year.

a) would spend        b) will spend            c) had spent             d) spent

6. The policeman asked us where we … .

a) are going             b) will be going       c) were going          d) go

7. He asked her why she … late.

a) is                         b) was                       c) will be late         d) were

8. I answered that I … Jack very well.

a) know                  b) knew                     c) will know           d) knows

9. He says that he … the children with him.

a) will take             b) would take            c) will be taking     d) shall take

10. Nick said that he … his holidays in Italy the following year.

a) had spent            b) will spend              c) spends               d) would spend

11. Mary said that she … her holidays in Spain the year before.

a) will spend           b) spends                   c) had spent          d) would spend

12. Sam says that he … his holidays in Britain next year.

a) will spend           b) spent                      c) would spend     d) had spent

13. Peter said that he … his holidays in the Crimea every year.

a) spent                   b) will spend              c) spends                d) to spend

14. John said that he … good progress in English the following year.

a) make                   b) would make           c) had made            d) will make

15. Harry said that he … good progress in Italian the year before.

a) had made          b) made                    c) will make            d) would make

16. Susan says that she … good progress in Russian next year.

a) made                 b) will make             c) would make         d) had made

  1.   Bob said that he … good progress in Chinese every year.

a) made                 b) had made             c) will make             d) makes

18. Jane said that she … a letter from her uncle the following week.

a) received            b) had received        c) would receive       d) will receive

19. Jane said that she … a letter from her uncle the week before.

a) had received            b) received         c) will receive          d) would receive

20. Jane says that she … a letter from her uncle next week.

a) will receive             b) would receive  c) received              d) had received

21. Jane said that she … a letter from her uncle every week.

a) would receive         b) will receive      c) had received      d) received

22. She said that she … to see us the following week.

a) came                       b) had come         c) will come          d) would come

23. She said that she … to see us the week before.

a) will come                b) would come      c) came                d) had come

24. She says that she … to see us next week.

a) would come             b) will come         c) had come         d) came

25. She said that she … to see us every day.

a) came                        b) would come      c) will come        d) had come

26. The secretary said that she … a reservation for me the following day.

a) will make                b) made                  c) had made        d) would make

27. The secretary said that she … a reservation for me the day before.

a) made                       b) had made           c) would make    d) will make

28. The secretary says that she … a reservation for me tomorrow.

a) will make                b) would make      c) made               d) had made

29. The secretary said that she … a reservation for me every week.

a) made                       b) will make          c) would make    d) had made

30. Dave told Dan that he … to talk to him.

a) wants                      b) wanted               c) will want         d) to want

13. Неличные формы глагола (Non-finite Forms of the Verb)

1. Jane’s baby is really funny. He always makes … .

a) me smiling            b) me smile              c) me smiles        d) me to smile

2. Have you always ….. hockey?

a) enjoyed to play     b) enjoy playing        c) enjoyed playing  d) enjoys

3. After the party Ella offered … the floor.

a) cleaning               b) to clean                 c) clean                   d) cleanings

4. I really want … the new job.

a) Gina get               b) that Gina gets         c) Gina to get        d) Gina gets

5. I’d hate … in a small village. It would be too quiet for me.

a) to live                   b) live                          c) to living            d) lives

6. Do you mind … a bit earlier than we planned?

a) to leave                 b) leave                       c) leaves                 d) leaving

7. James … the broken window, but he couldn’t.

a) tried mend            b) tried mending          c) tried to mend      d) tries mending

8. I like … articles for our wall newspaper.

a) to be writing     b) to have been writing     c) to have written   d) to write

9. We were … that text yesterday.

a) to be translating                                                         b) to have translated

c) to translate                                                                d) to have been translating

10. I wanted …. at once.

a) to be answered                                                           b) answers     

c) to have been answered                                              d) to be answering

11. I hoped … with that expedition.

a) to send             b) to be sent                     c) to have sent           d) be sent

12. I heard him … at the meeting.

a) speak                b) to speak                       c) speaks                  d) to be speaking

13. Let me … you with your work.

a) to help              b) help                           c) helped                   d) to have helped

14. We saw her … the shop.

a) to enter            b) enters                        c) enter                       d) to have entered

15. It is necessary for me … you.

a) see                  b) to see                        c) to have seen            d) sees

16. I want … of her arrival.

a) inform            b) to be informed         c) to have been informed  d) informs

17. The man playing the violin, is her uncle.

a) to play           b) plays                          c) playing                         d) played

18. While … about the country, he saw many interesting things.

a) to travel         b) travelling                  c) travels                           d) travelled

19. The letter … above should be sent to us.

a) to mention      b) mentions                 c) mentioning                    d) mentioned

20. … the key, they couldn’t get in.

a) to loose            b) to have lost         c) having lost                      d) lost

21. We are happy … in the construction of the power station in 1961.

a) to take part                                                          b) to have been taking part

c) to have taken part                                               d) to be taken part

22. My friend was glad … such an interesting job last year. .

a) gives               b) to be given        c) gave                  d) to have been given

23. … is everybody’s duty.

a) working          b) to work              c) to be working    d) to have worked

24. I have come here … you.

a) help                b) to have helped   c) to have been helping    d) to help

25. I like … English books.

a) read                b) reads                 c) reading                         d) will be read

26. … aloud English dialogues is very useful.

a) the reading of  b) reading             c) having read                  d) readings

27. The new job, … to me lately, seems to be very interesting.

a) offering           b) to offer              c) offers                           d) offered

28. He fell asleep … by the journey.

a) exhausting       b) exhausted         c) exhausts                       d) to exhaust

14. Фразовые глаголы (Phrasal verbs)

1. Chris said that he was looking …. a new job.

a) -                        b) to                      c) for                                d) at

2. My grandmother …and hurt her knee.

a) fell down           b) fell on              c) fell upon                      d) fell behind

3. I love weekends. I don’t … so early.

a) go up                  b) get up               c) stand up                      d) get

4. You’d better … your rain coat. It’s raining hard.

a) put                      b) take off             c) try on                         d) put on

5. Please, … when you leave the room.

a) turn on the light  b) take the light off  c) switch the light off  d) turn the light on

6. It was cold, so they put their jackets … .

a) over                     b) off                         c) -                              d) on

7. The train arrived at the station and we … .

a) got off                b) went out                c) stood down               d) get off

8. The clock has run … .

a) on                       b) off                         c) down                        d) to

9. The battery has run … .

a) off                      b) down                     c) to                              d) on

10. Why are you looking … me like that?  

a) -                         b) at                           c) on                              d) to

11. John’s away at the moment, but he hopes to … at the weekend.

a) be over              b) be back                  c) be out                        d) be off

12. I looked … to see if my sister was behind me.

a) out                     b) round                     c) up                              d) looked at

13. When the fire alarm goes …, don’t finish your email, leave!

a) off                     b) out                          c) on                             d) in

14. I love snowboarding, but I always fall … .

a) over                   b) out                          c) off                            d) on

15. Please, speak … The people at the back can’t hear you.

a) over                   b) up                           c) on                             d) to

16. We’re going … to Slovenia again next year. We loved it!

a) round                b) back                        c) off                            d) over

17. Before Alan got on the train, he turned … and waved good-bye to his friends.

a) up                      b) over                        c) round                       d) to

18. Why did you … the phone when I rang you yesterday?

a) turn on                b) pick up                  c) put down                 d) switch on

19. There was no picture on the TV, when I … .

a) turn it on             b) turn on                  c) turned on it               d) turned it on

20. If you drop any paper in the street, you should … .

a) pick them up       b) pick up it              c) pick it up                   d) picked it up

21. You can borrow my car for the evening, but please … in good condition!

a) put back it           b) take it back           c) bring it back              d) bring it up

22. I liked the car we borrowed in France. I didn’t want to … .

a) give back it       b) it give back           c) give it back                d) gave it back

23. My hat flew …

a) up                     b) back                       c) at                               d) away

24. Let’s see Tom … ! He is leaving for Moscow tonight.

a) about                b) off                          c) on                              d) to

25. Children quickly … words they hear from their parents.

a) pick up              b) picks                 c) picked                       d) picked up

26. I’ll put … my visit to the office till Monday.

a) on                      b) out                     c) off                            d) up

27. I am looking … to starting work.

a) for                     b) after                   c) forward                     d) up

28. I managed to put the fire … with a fire extinguisher.

a) on                      b) out                     c) off                             d) back

15. Безличные предложения (Impersonal sentences)

1. … rained a lot last weekend, so we didn’t go out.

a) There                 b) It                        c) It was                      d) It were

2. It … very dark, when we came home.

a) was                     b) were                   c) is                            d) ’s

3. It … six o’clock when he started to do his homework.

a) is                         b) were                   c) was                        d) will be

4. It … about 150 million kilometers from the Sun to the Earth.

a) was                     b) will be                c) is                           d) were

5. It … necessary to finish this work today.

a) is                         b) will be                c) were                     d) was

6. Last week it … me only one hour to get from St. Petersburg to Moscow by plane.

a) take                    b) takes                     c) took                     d) will take

7. It … much last winter.

a) snows                 b) snowed                 c) snow                    d) will snow

8. Yesterday it … me two hours to translate this text.

a) took                   b) takes                      c) had taken             d) will take

9. Does it … much time to get to the Institute?

a) took                  b) takes                       c) take                      d) to take

10. It … raining when the plane landed.

a) is                     b) were                         c) will be                 d) was

11. It … very kind of you that you helped me yesterday.

a) will be             b) were                        c) am                        d) was

12. It … no use talking about that letter now.

a) were               b) is                             c) was                      d) has been

13. It … obvious that something important had happened.

a) is                     b) had been                 c) was                      d) were

14. Yesterday it … difficult to talk to him as he was very nervous.

a) had been          b) was                        c) is                          d) will be

16. Имя Числительное (The Numeral)

1. John Kennedy was … of the United States.

a) the president thirty-five                                         b) the thirty-five president

c) the president thirty-fifth                                        d) the thirty-fifth president

2. five point seven

a) 57                      b) 5,700                    c) 5/7                            d) 5.7

3. three thousand five hundred

a) 3.5                      b) 3/5                       c) 3,500                        d) 35

4. forty six

a) 4/6                      b) 4.6                       c) 46                             d) 4,600

5. two thirds

a) 2.3                      b) 2/3                       c) 2,300                       d) 23

6. He was the … in the row.

a) twelve                 b) twelfth                 c) twelveth                 d) twelve’s

7. This exercise is on the … page.

a) five                     b) fifth                     c) five’s                      d) fiveth

8. 5,050

a) five thousands fifty                                      b) five thousand and fifty

c) five thousands fifteen                                  d) five thousand and fiveteen

9. 246

a) two hundreds and forty six                          b) two hundreds and four point six

c) two hundred and forty six                           d) two thousand and forty six

10. Computers were invented in the …. century.

a) twenty                b) twentieth                c) twentyth             d) twenties

11. 45%

a) forty five per cent                                                         b) forty and five percent

c) forty five per cents                                                       d) forty point five per cent

12. ½ km

a) half a kilometer                                                             b) half kilometer

c) one second kilometer                                                    d) one point two kilometer

13. We arrived there on the … of December.

a) thirty                b) thirtieth               c) thirtyth              d) thirty’s

17. Коммуникативные типы предложений: утвердительные, вопросительные, отрицательные и повелительные. Порядок слов

(Communicative types of sentences: affirmative, interrogative, negative and imperative. The Word Order).

  1.  Do you know …?

a) where’s Vista cinema                                 b) where the Vista cinema is

c) where’s the Vista cinema                           d) where is a Vista cinema

2. I … after that.

a) saw him only once                                     b) only saw him once

c) saw only him once                                     d) saw him once only

3. Dan rode … .

a) across the field the horse quickly              b) quickly the horse across the field

c) the horse quickly across the field             d) the horse across the field quickly

4. I’d like you to get … from the market.

a) some fruit me for                                      b) for some fruit me

c) for me some fruit                                      d) some fruit for me

5. Have you told …?

a) about your new job anybody                    b) anybody about your job new

c) anybody about your new job                    d) about your job anybody new

6. Выберите вариант правильно построенного предложения из следующих слов: often-the cinema-the Milnes-to-go

a) The Milnes to the cinema go often      b) The Milnes often go to the cinema.     

c) To the cinema often go the Milnes.     d) The Milnes go to the cinema often.

7. David, let’s …. Mum and Dad a surprise party for their wedding anniversary!

a) to give                  b) giving                      c) give                     d) gave

8. My sister is thinking of … .

a) next year going to Canada.                    b) going next year to Canada.

c) going next Canada to year.                    d) going to Canada next year.

9. … he had to do.

a) He wrote all the exercises carefully      b) He wrote carefully all the exercises

c) He carefully wrote all the exercises      d) Carefully he wrote all the exercises

10. I … remember when he was here last.

a) am not              b) is not                          c) doesn’t                 d) do not

11. I … live on my wages with prices what they are.

a) can not to         b) can not                      c) couldn’t                 d) could

18. Сложносочинённые и сложноподчинённые предложения 

(The Compound and Complex Sentences)

1. Paul told us … he would be leaving the company soon.

a) that’s                  b) it that                      c) that                     d) that it

2. I didn’t have the book … she liked.

a) so                       b) because                  c) if                         d) that

3. When I arrived at work, I realized … I had left my watch at home.

a) if                        b) that                         c) so                        d) because

4. I made it quite clear  … I had no intention of selling the picture.

a) that                     b) because                 c) so                        d) if

5. Optimists are sure … the future will be happy.

a) because               b) if                          c) so                         d) that

6. I find it difficult to talk to Alan … we have so little in common.

a) and                      b) because                c) but                       d) if

7. He went to bed … he was sleepy.

a) if                          b) that                      c) because               d) so

8. I didn’t go swimming … the weather was bad.

a) because                b) so                       c) that                       d) if

9. Tom used to study hard … now he doesn’t study very hard.

a) that                      b) but                      c) so                         d) if

10. I’m thirsty, I’d like some cola, … we haven’t got any.

a) because               b) so                        c) but                       d) why

11. I saw her somewhere, … I don’t remember where.

a) so                        b) when                    c) if                         d) but

12. Jack is going to sell his car … he hasn’t found a buyer yet.

a) but                      b) because                c) so                         d) if

13. Jack wants to sell his old car … he dreams to buy a new one.

a) if                          b) because                c) and                      d) but

19. Предложения с союзами both…and, either or, neither nor:

(Sentences with conjunctions both…and, either or, neither nor)

1. … your son … your daughter made great progress.

a) both … and          b) or … either           c) and … both        d) nor … neither

2. You may … watch TV … a video.

a) or … either          b) either … or          c) nor …neither      d) and … both

3. … my sister … my brother could help me to solve the problem.

a) nor … either        b) neither …nor       c) or … either          d) and … both

4. It is … hot … cold.

a) either … or          b) both … and          c) nor … neither      d) neither … nor

5. You can do it … today … tomorrow.

a) either … or         b) nor … nor             c) neither … nor      d) both… and

6. You are not allowed to go fishing … this week … the next one.

a) nor … nor           b) both …and           c) either … or            d) nor … neither

7. I believe … him nor his wife.

a) either                  b) nor                       c) neither                    d) or

8. … Helen nor Andrew wants to go to the museum with us.

a) Nor                    b) Neither                c) Both                       d) Either

9. – I haven’t passed the test. – … have I.

a) either                  b) no                        c) both                        d) neither

10. – I don’t like the film. – I don’t like it … .

a) neither               b) either                     c) both                       d) too

11. I enjoy … detective stories nor documentaries.

a) either                 b) or                           c) both                       d) neither

12. We can develop individual educational programme … for you and for your friend.

a) both                    b) either                     c) and                       d) or

  1.  We hadn’t heard from him for a long time. He … wrote nor telephoned.

a) either                  b) both                       c) or                         d) neither

  1.  You should answer … this question or that one.

a) neither                b) either                          c) both                     d) nor


Ключи к тестам:

1. Имя существительное (The noun)

1. с

2. с

3. b

4. b

5. c

6. d

7. b

8. c

9. c

10. c

11. b

12. b

13. b

14. b

15. c

16. d

17. c

18. b

19. c

20. d

21. c

22. c

23. c

24. b

25. b

26. b

27. c

28. d

2. Имя прилагательное (The Adjective)

1. b

2. d

3. d

4. d

5. c

6. b

7. c

8. c

9. b

10. b

11. b

12. a

13. c

14. d

15. c

16. c

17. a

18. c

19. b

20. a

21. c

22. a

23. b

24. d

3. Личные и притяжательные местоимения 

(Personal and Possessive pronouns)

1. b

2. b

3. a

4. c

5. c

6. c

7. a

8. d

9. b

10. c

11. b

12. c

13. b

14. c

15. c

16. d

17. c

18. b

19. a

20. b

21. d

22. d

23. c

24. c

25. d

26. b

27. c

28. c

29. b

30. c

31. b

4. Видо-временные формы глагола (Tenses and aspects of the verb)

1. c

2. c

3. c

4. b

5. b

6. b

7. d

8. b

9. c

10. a

11. b

12. c

13. b

14. c

15. c

16. a

17. b

18. d

19. d

20. b

21. d

22. c

23. b

24. d

25. c

26 b

27. d

28. d

29. c

30. c


5.
 Модальные глаголы (The Modal Verbs)

1. d

2. c

3. c

4. a

5. b

6. a

7. d

8. b

9. d

10. c

11. b

12. c

13. c

14. b

15. c

16. b

17. c

18. d

19. b

20. a

21. c

22. c

23. b

24. a

25. c

26. d

27. d

28 a

29. d

30. c

31. b

32. c

33. a

34. d

35. a

36. d

37. b

38. c

39. c

40. a

41. a

42. c

43. b

44. c

45. a

46. d

47. b

48. b

49. c

50. c

51. a

52. b

53. b

54. a

55. b

56 d

57. a

58. b

59. a

60. b

61. c

62. a

6. Страдательный залог ( The Passive voice)

1. c

2. b

3. c

4. c

5. c

6. b

7. b

8. b

9. b

10. c

11. c

12. b

13. c

14. c

15. c

7. Артикль (The Article)

1. d

2. b

3. a

4. a

5. d

6. c

7. a

8. c

9. a

10 d

11. b

12. c

13. b

14. a

15.d

16. a

17 a

18 a

19. d

20 b

21. c

22. b

23. c

24. a

25. d

26. b

27. a

28. c

29. b

30. c

31. a

32. b

33. c

34. a

35. b

36. a

37. c

38. d

39. c

40. b

41. d

42. c

43. d

44. c

45. c

46. d

47. c

48. c

49. a

8. Предлоги (Prepositions)

1. d

2. b

3. c

4. b

5. d

6. c

7. a

8. d

9. d

10. d

11. c

12. c

13. c

14. b

15. b

16. c

17. d

18.b

19. a

20. c

21. a

22. c

23. b

24. d

25. c

26. b

27. b

28. c

29. a

30. b


9.
Местоимения (the pronouns) many/much, few/little, a few/a little

1. b

2. d

3. c

4. c

5. a

6. d

7. a

8. b

9. c

10. d

11. c

12. b

13. c

14. b

15. c

16. b

17. c

18. d

19. b

20. c

21. b

22. b

23. c

24. d

25. a

26. b

27. c

28. b

29. c

30. b

31. b

32. b

33. c

34. a

10. Неопределённые местоимения (Indefinite pronouns)

1. c

2. d

3. c

4. b

5. c

6. a

7. b

8. b

9. c

10. d

11. b

12. c

13. b

14. a

15. d

16. b

17. c

18. d

19. a

20. b

21. c

22. d

23. d

24. a

25. d

26. c

27. d

28. a

29. c

30. d

31. b

32. c

33. a

34. b

35. b

36. c

37. a

38. d

39. b

40. c

41. d

42. c

43. d

44. b

11. Будущее время в придаточных предложениях условия и времени

(Future tense in subordinate clauses of time and condition)

1. d

2. b

3. d

4. b

5. c

6. a

7. d

8. d

9. c

10. d

11. c

12. b

12. Согласование времён ( Sequence of Tenses)

1. c

2. c

3. a

4. b

5. d

6. c

7. b

8. b

9. a

10. d

11. c

12. a

13. a

14. b

15.a

16. b

17. a

18. c

19. a

20. a

21. d

22. d

23. d

24. b

25. a

26. d

27. b

28. a

29. a

30. b

13. Неличные формы глагола (Non-finite forms of the verb)

1. b

2. c

3. b

4. c

5. a

6. d

7. c

8. d

9. c

10. a

11. b

12. a

13. b

14.c

15. b

16. b

17. c

18. b

19. d

20. c

21. c

22. d

23. b

24. d

25. c

26. b

27. d

28. b

14. Фразовые глаголы (Phrasal verbs)

1. с

2. a

3. b

4. d

5. c

6. d

7. a

8. c

9. b

10. b

11. b

12. b

13. a

14. a

15. b

16. b

17. c

18. c

19. d

20. c

21. c

22. c

23. d

24. b

25. a

26. c

27. c

28. b

15. Безличные предложения (Impersonal sentences)

1. b

2. a

3. c

4. c

5. a

6. c

7. b

8.a

9. c

10. d

11. d

12. b

13. c

14. b

16. Имя Числительное ( The Numeral

1. d

2. d

3. c

4. c

5. b

6. b

7. b

8. b

9. c

10. b

11. a

12. a

13. b

17. Коммуникативные типы предложений: утвердительные, вопросительные, отрицательные и повелительные. Порядок слов

(Communicative types of sentences: affirmative, interrogative, negative and imperative. The Word Order).

1. b

2. a

3. c

4. d

5. c

6. b

7. c

8. d

9. b

10. d

11. b

18. Сложносочинённые и сложноподчинённые предложения 

(The Compound and Complex Sentences)

1. c

2. d

3. b

4. a

5. d

6. b

7. c

8. a

9. b

10. c

11. d

12. a

13. b

19. Предложения с союзами both…and, either or, neither nor:

(Sentences with conjunctions both…and, either or, neither nor)

1. a

2. b

3. b

4. d

5. a

6. b

7. c

8. b

9. d

10. b

11. d

12. f

13. d

14. b


Библиографический список:

  1.  Murphy R. Essential Grammar in Use. Cambridge, 2007, 319 p.
  2.  Verginia Evans, Jenny Dooley. Enterprise. Student’s Book. Grammar 1. Express Publishing, 2007, 87 p.
  3.  Verginia Evans, Jenny Dooley. Enterprise. Student’s Book. Grammar 2. Express Publishing, 2008, 95 p.
  4.  Беляева М.А. Грамматика английского языка: Учеб. Для неязыковых вузов. – 7-е изд. испр. – М.: Высш. шк., 1984, 319 с.
  5.  Голицинский Ю. Spoken English. Из-во: Каро, 2009, 415 c.
  6.  Качалова К.Н. Практическая грамматика английского языка с упражнениями и ключами: учебник для вузов/К.Н. Качалова, Е.Е. Израилевич. СПб.: БАЗИС: КАРО, 2007.- 600 с.
  7.  Корбина Н.А., Корнеева Е.А., Оссовская К.А., Гузеева К.А. Грамматика английского языка. Морфология. Синтаксис. Изд. СОЮЗ, 2007, 496 с.
  8.  Кошманова И.И. Тесты по английскому языку. Орфография. Лексика. Грамматика. – М.: Рольф, Айрис-Пресс. 2008, 256 с.
  9.  Кутузов Л., Практическая грамматика английского языка. Из-во: МОСКВА «ВЕЧЕ», 2007, 448 с.
  10.  Маилова И.Г., Берестова А.И., Дроздова Т.Ю. English Grammar with a Separate Key Volume, Изд. 10-е испр., доп. Изд.: Антология, 2007, 464 c.
  11.  Михельсон Т.Н., Успенская Н.В. Практический курс грамматики английского языка. Из-во: Специальная литература, 2010, 255 с.
  12.  Николенко Т.Г. Тесты по грамматике английского языка. – М.:Рольф, Айрис-пресс, 2007.- 160 с.
  13.  Новицкая Т.М., Кучин Н.Д. Практическая грамматика английского языка: Учебник. – 5-е изд., испр. – М.: Высш. шк., 2007, 399 с.
  14.  Шанаева Н.В. English Grammar: Краткая грамматика английского языка. 2-е изд. Из-во: Новосибирск: «Наука», 2008, 56 с.
  15.  Утевская Н.А. English Grammar Book. Грамматика английского языка. Из-во: Антология, 2007, 544 с.
  16.  Хведченя Л.В., Хорень Р.В., Кроковская И.В. Практическая грамматика современного английского языка. Из-во: Книжный дом, 2008, 340 с.
  17.  Ямских Т.Н. Практическая грамматика английского языка: учебное пособие/Т.Н.Ямских; Краснояр. гос. торг.-экон. ин-т. – Красноярск, 2007. –194 с.

PAGE  2




1. Товароведение и экспертиза парфюмернокосметических и галантерейных товаров 1
2. Острый флегмонозный аппендицит
3. Анализ лекарственных препаратов и лекарственных форм, содержащих п-аминобензосульфамид и его производные (сульфаниламидные препараты)
4. Холодные закуски- Сырная тарелка 200 гр.html
5. Облік виплат за закладені речі в ломбарді
6. очаги слабых разрушений
7. а ~ любая форма неличного представления и продвижения идей товаров и услуг оплаченная установленным заказч
8. РЕФЕРАТ дисертації на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук
9. Лекция 2 4
10. Реферат- Заочное разбирательство по уголовным делам
11. Лекция 2021 МS Ассеssдеректер ~орын бас~ару ж~йесі
12. ІСтолмакової ОІ
13. Контрольная работа- Разработка электронного офиса
14. на тему- Понятие страхового риска в российском гражданском праве
15. Характеристика и анализ природно-ресурсного потенциала приморского края.html
16. Юриспруденция дневного факультета 20122013 учебный год Понятие экономика
17. Mind the new words nd expressions
18. Реферат- Особенности социализации подростков в различных типах семей
19. Молодёжные движения России
20. тематического факультета г